Merel van den Bogaard

Paksini Yoga & Reiki is in januari 2015 gestart door Merel.

“Toen ik een jaar of twintig was volgde ik mijn eerste yogales. Ik voelde meteen de helende werking van de houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie op lichaam en geest.

Na mijn studie Algemene Cultuurwetenschappen afgerond te hebben aan de Universiteit van Tilburg besloot ik het over een hele andere boeg te gooien. Ik wilde mijn hoofd minder gebruiken en mijn lichaam meer, in beweging zijn en meer balans creëren tussen lichaam en geest.

In november 2013 ben ik in een ashram in India geweest om een opleiding tot yogadocent te volgen. Mijn passie voor yoga is hier nog meer aangewakkerd. Yoga helpt balans te vinden, geeft vertrouwen, leert los te laten of juist door te zetten. Ik ben dankbaar dat ik andere mensen in dit proces kan ondersteunen. 

In 2014 en 2015 heb ik Reiki I en II gevolgd bij Shanti in Tilburg. Reiki is voor mij een natuurlijke aanvulling op yoga. De processen die met yoga in gang gezet worden kan ik door middel van reiki extra energie geven.

Yoga is mijn anker. Als ik druk ben, mijn hoofd van hot naar her gaat of als ik energie nodig heb, yoga helpt!  Yoga betekent voor mij mezelf verbinden met dat wat er is. Mijn lichaam voelen, mijn ademhaling, me bewust worden van wat er speelt. En yoga betekent voor mij acceptatie. Alles wat ik voel en wat ik ervaar, alles wat ik ben, mag zijn.”

Ik ben opgeleid in klassieke hatha yoga. Sinds ik lesgeef heb ik me ook verdiept in andere vormen van yoga. De lessen die ik geef, zijn verschillend en bijna altijd met een thema. Dit kan een chakra zijn, meridianen, orgaanenergie, emoties, een bepaalde quote die me inspireert. Wat ik probeer mee te geven is het maken van verbinding met je lichaam, met je gedachten en met je emoties. We zijn al vaak genoeg met onze aandacht naar buiten gericht, yoga geeft je de kans om je aandacht naar binnen te richten. Ik probeer ruimte te geven aan iedereen, zolang je jezelf geen pijn doet mag je zelf voelen hoe jij in een houding wilt staan. Iedereen is uniek, jij bent al goed genoeg zoals je bent. Ik ben er niet om jou te corrigeren, maar om je de gelegenheid te geven verbinding te maken, rust te ervaren en te voelen wat voor jou belangrijk is. De groepen zijn klein zodat ik veel persoonlijke aandacht kan geven.

Mechteld Keller

“Toen Merel me vroeg een stukje tekst over mezelf te schrijven, was mijn eerste gedachte: Yay wat leuk! Mijn tweede gedachte? Yikes, dadelijk is het niet goed genoeg. En precies om dat laatste doe ik yoga.

Ik ben altijd heel fysiek bezig geweest, heb op de dansacademie gezeten en dacht altijd dat daar mijn toekomst lag. Omdat dit een nogal hard wereldje is, erg gericht op de buitenkant, merkte ik dat ik daar niet gelukkig van werd. Ik wilde mét mensen dingen doen in plaats van boven hen proberen te staan, samen in plaats van alleen, de ander empoweren in plaats van de beste willen zijn.  In deze periode ben ik Bikram Yoga gaan doen, maar ook lag voor mij teveel de druk op presteren. Na gestopt te zijn met de academie ben ik Toegepaste Psychologie gaan studeren. Dit paste veel beter bij me, maar ik miste het fysieke aspect. Super om op mentaal vlak met mensen te werken, maar die signalen van je lichaam dan? Daarnaast miste ik het bewegen. Zo’n vijf jaar geleden begon ik (opnieuw) met yoga. Na de eerste les wist ik: dït wil ik mensen leren, hier wil ik iets mee! Een paar maanden daarna begon ik met mijn opleiding en al al gauw ging ik lesgeven. Yoga is voor mij thuiskomen. Wat ik hierboven benoem, de eerste en tweede gedachte, waren eerst andersom. Of waarschijnlijk was het ‘Yay wat leuk!’ niet eens aan bod gekomen. Altijd was ik streng voor mezelf, vond ik mezelf niet goed genoeg, niet slim genoeg, mijn uiterlijk niet oké, maar sinds ik yoga beoefen ben ik veel meer content met alles. Moeilijke periodes kan ik doorstaan omdat ik weet dat er altijd licht is aan het einde van de tunnel. Het werken met dankbaarheid heeft mij hierin heel veel gebracht.
Mijn lessen kenmerken zich door een pittig begin en een rustige afsluiting. Het belangrijkste hierbij vind ik een veilige sfeer, waarbij ook zeker plek is voor gezelligheid! Naast het geven van yogalessen ben ik life coach en trainer vanuit mijn bedrijf zOzest. Ook hier kijk ik niet alleen naar het mentale aspect maar juist ook naar het fysieke. Het leven van anderen een beetje lichter maken is voor mij het mooiste wat er is. Ik hoop je te mogen ontmoeten bij Paksini!”

Astrid de Nijs

“Na een ruime carrière in het bedrijfsleven, heb ik in 2010 een sabbatical jaar genomen om te ontdekken “wat ik doe zonder te weten dat ik het doe”. Dat bleek masseren te zijn. Als kind werd mij het masseren met de paplepel ingegoten door mijn vader. Masseren is zo gewoon voor mij. Binnen ons gezin was het onderdeel van het dagelijks leven. Na deze ontdekking heb ik een massageopleiding gevolgd om het menselijk lichaam te bestuderen en verschillende massagetechnieken. Na de opleiding heb ik de technieken eigen gemaakt tot een combinatie van ervaring, techniek en intuïtie. Massages zijn als het ware gesprekken tussen het lichaam en de masseur voor mij.

Dit was het begin van mijn reis naar binnen, naar de kern van mijn zijn. Ik merkte dat ik meer nodig had en ontdekte yoga, dru yoga. Het wordt yoga van het hart genoemd. Het bijzondere is hoe de zachte, vloeiende bewegingen in combinatie met de ademhaling van het fysieke, via het energetische tot de geest doordringen. Dit geeft positieve veranderingen: een soepeler lijf, energieniveau komt op peil, en het dagelijks leven kost minder moeite.

In mijn yogalessen werk ik veel met visualisaties en ademhaling, waardoor de energie krachtiger door het lichaam kan stromen. Het is dan ook van belang dat je je aandacht dicht bij jezelf houdt, waardoor het meditatief werkt. Dru yoga staat voor ‘stilte in beweging’. In mijn lessen maak je dan ook een reis naar je stiltepunt, jouw kern.”

Nina Voets

“In 2008 werd ik door Merel uitgenodigd om mee te gaan naar mijn eerste yogales. Ik was een beetje sceptisch, waarschijnlijk een beetje zenuwachtig voor wat me te gebeuren stond. Sinds ik als kind mijn rug had gebroken, had ik last van chronische klachten. Ik was zo stijf als een plank en ik had al hele lange tijd geen fysieke activiteiten gedaan. De les was intens, maar ik voelde de energie weer door mijn lichaam stromen en ik was blij verrast dat ik nog tot zoveel in staat was.

Sindsdien ben ik meerdere malen per week yoga blijven volgen en vond ik naast de fysieke voordelen ook innerlijke rust en geluk. Ik besloot naar India te gaan om in een ashram afgesloten van de buitenwereld me volledig te kunnen focussen op yoga. Ik was heel erg geïnteresseerd in de filosofie en wilde eigenlijk geen yogadocent worden. India was prachtig, intens en het gaf me een nieuw perspectief op de wereld. Ik was verrast dat ik een verborgen passie had voor het lesgeven en toen ik weer terug was in Nederland ben ik meteen begonnen als klassieke hatha yogadocent.

In de afgelopen 7 jaar heb ik gespecialiseerde trainingen gevolgd in verschillende yogastijlen, met in het bijzonder Yoga Nidra. Ik heb veeI geleerd van mijn docenten, collega docenten, maar vooral van mijn leerlingen. Al hun verschillende lichamen, geesten, zielen en overtuigingen laten me realiseren dat we allemaal zo verschillend zijn en ergens ook allemaal hetzelfde. Iedere les blijf ik leren en groeien en ik ben dankbaar voor dit prachtige beroep als yogadocent.

Ik geef naast de lessen bij Paksini ook les op andere plaatsen in en rondom Tilburg. Ik heb een druk sociaal leven en reis graag de wereld rond. Mijn rust vind ik in mijn huis aan de rand van Poppel waar ik kan genieten van de stilte en natuur op het platteland. Ik organiseer daar met Poos maandelijkse stiltewandelingen en volle maan wandelingen. Ik hoop hier anderen in verbinding te brengen met zichzelf, de stilte en de natuur. Ik heb mijn eigen moestuin waardoor ik me meer gegrond voel en me bewust word van wat we eten. De natuur is onvoorspelbaar, net als alle andere dingen in het leven, en daar hou ik ontzettend van.”