Selecteer een pagina

Als de dagen donker en koud zijn wil ik het liefste binnen blijven. Op de bank met man, deken en kat. En dat is heerlijk, het hoort bij de winter. De winter is het seizoen met de meeste yin energie. Yin energie is donker, koud en naar binnen gericht. En juist in deze tijd van het jaar wordt er best wel wat van je gevraagd. Sinterklaas, kerstborrels, familiebezoeken, cadeautjes kopen in een overvolle winkel.. Kortom, allemaal dingen waardoor je energie naar buiten getrokken wordt. Daarom heb ik een aantal tips voor je verzameld die je helpen de drukke, donkere decembermaand door te komen.

  • Het klinkt heel cliché, maar pak af en toe een moment voor jezelf. In ieder geval één keer per dag, al is het maar 5 minuten. Ga een blokje om, mediteer, beweeg (gebruik het Youtube kanaal van Paksini), voel je ademhaling.
  • Heb je voor jouw gevoel ongezond gegeten (en wellicht wat meer alcohol gedronken)? Deze mungbonensoep helpt je weer in balans komen.
  • Ga de natuur in. Maak een lange wandeling. Misschien wil je er een stiltewandeling van maken? Even helemaal geen aanwezigheid in je hoofd, maar de aandacht bij jezelf en je lichaam. Voel de stappen die je zet, de wind over je huid, de temperatuur, ruik de bomen.

Speciaal voor deze periode heb ik extra filmpjes opgenomen en een selectie gemaakt uit het al bestaande materiaal van Paksini:

  • Nadi Sodhana werkt reinigend en rustgevend. Door afwisselend in en uit te ademen door je linker- en rechterneusgat werken je hersenhelften beter samen.
  • Liefde voor je Nieren : vanuit de Chinese Gezondheidsleer is ieder seizoen verbonden met bepaalde orgaanenergieën. Voor de winter is dit de nier- en blaasenergie. In deze video stimuleer je deze energieën.
  • De Yoga Nidra sessie van Nina is heerlijk om te ontspannen en op te laden.
  • Kan je moeilijk in slaap komen door een druk hoofd? Met deze opname gaat het misschien wat makkelijker!

Houd het Youtube kanaal, Facebook en Instagram in de gaten voor nog meer decembertips.