Selecteer een pagina

Zorgen voor Moeder Aarde

Tips voor groener leven – Deel 1

Heel wat jaren geleden startte ik met yoga. En vanaf dat moment is er een soort lichtje aangegaan bij mij. Ik werd en word me steeds bewuster van waarom ik bepaalde dingen doe. Inmiddels bijna zes jaar geleden ging ik naar India en vanaf toen is mijn leven helemaal veranderd.

Ik bestudeerde in India yogafilosofie en het achtvoudige yogapad. De eerste stap van het achtvoudige yogapad beschrijft ahimsa, oftewel; geweldloosheid. Geweldloosheid in je acties, in gedachten en in je woorden. Nadat ik terug was stopte ik met het eten van vlees en vis en niet veel later ook met het eten van zuivel.

Mijn zwangerschap en het moederschap hebben me nog bewuster gemaakt van hoe we met moeders omgaan (mensen en dieren!). En ook hoe we met onze planeet, Moeder Aarde, omgaan. Ik wil zo goed mogelijk voor haar zorgen zodat er straks nog iets over is voor de komende generaties.

Omdat ik inmiddels heel wat fijne tips en producten heb verzameld waar jij misschien ook wat aan hebt dit blog. Het is vaak heel makkelijk om kleine dingen aan te passen en zo steeds duurzamer te leven. Ik ben niet perfect, ik probeer pragmatisch te zijn in de keuzes die ik maak. Ik kijk naar de beste keuze op dat moment, in balans met genieten 😉

De tips heb ik in verschillende categorieën opgedeeld, omdat het anders wel een heel lang blog wordt. In dit deel lees je tips voor in de badkamer.

  • Gebruik zeepblokken in plaats van shampoo, conditioner en douchegel. Chi Chi van Earth Elements woont in Tilburg en maakt zelf heerlijk ruikende bio, vegan en palmolievrije zeep. 
  • Gebruik een bamboe tandenborstel, bijvoorbeeld van Nordics.
  • En als je dan toch bezig bent, weet je dat er ook  tandpastatabletjes zijn? Ik gebruik denttabs zonder fluor.  
  • Als verzorging voor mijn huid gebruik ik al een tijd de heerlijke Shea Butter van Holistic Doula. Op mijn gezicht, op mijn lijf, op Sols lijfje.. Je kunt het zelfs eten! Er zitten geen toevoegingen in en de grote verpakking zit in een glazen pot.
  • Die katoenen wattenschijfjes om je gezicht schoon te maken zijn ontzettend vervuilend. (Zoek maar eens op hoe vervuilend de katoenindustrie is). Ik gebruik wasbare pads van bamboe, ik vind deze erg fijn om mijn make-up te verwijderen. Ook fijn om je gezicht te reinigen is een konjac spons, ik vind deze spons alleen niet fijn als ik mascara wil verwijderen.
  • Ook voor het reinigen van je gezicht heb je een zeepblokje.
  • Gebruik je make-up? Kijk dan eens naar het merk Boho. Naast dierproefvrij en natuurlijk kijkt dit merk ook naar de verpakking qua duurzaamheid. Ik vind de Jungle Mascara heel fijn. 
  • Een menstruatiecup is duurzaam en beter voor je lijf. Het is voor mij alweer even geleden dat ik die hoefde te gebruiken, omdat ik borstvoeding geef. Ik gebruikte een Organicup en ik heb Thinx ondergoed besteld, maar dus nog niet uitgetest. Je kunt hier online veel reviews over terug vinden.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Misschien heb je nog wel wat toe te voegen. Laten we samen zorgen dat we nog heel lang van onze planeet kunnen genieten <3

Liefs,

Merel

Foto: Juultje van den Bogaard