Sri Lanka was geweldig. We hebben genoten van de lieve, gastvrije mensen, het heerlijke eten, de oude en heilige plekken, de weelderige natuur en natuurlijk het samenzijn. Naast dat ik enorm heb genoten heb ik het op sommige momenten ook moeilijk gehad. Reizen is onvoorspelbaar. En dat maakte me af en toe angstig en onzeker. Ik werd uitgedaagd om de controle los te laten en te vertrouwen zodat mijn wortels nog dieper konden groeien.

Als er één thema is dat altijd aanwezig is in mijn leven is het vertrouwen. Een aantal gebeurtenissen in mijn jeugd, waaronder het plotselinge overlijden van mijn vader waar ik bij was, hebben mijn wereld zo op zijn kop gezet waardoor mijn basis niet heel sterk was.Door mezelf te blijven uitdagen en door de angst en onzekerheid heen te gaan, mijn hoofd niet zozeer te volgen maar mijn hart, kom ik erachter dat er eigenlijk altijd voor me gezorgd wordt. En dat was ook zo in Sri Lanka.

Een inzicht dat mijn vertrouwen heeft versterkt komt uit het boek ‘The Universe Has Your Back’ van Gabrielle Bernstein dat ik een tijdje terug las. Ik vertrouw op een kracht groter dan ikzelf, noem het ‘Universum’, ‘Spirit’, ‘God’ of wat je maar wilt. Deze kracht zorgt voor mij. En dat ‘zorgen’ betekent niet dat alles goed gaat. Ik vertrouw erop dat ik de lessen en opdrachten krijg die ik aankan en voor mijn pad bedoeld zijn.

Terug naar Sri Lanka, waar ik de kans heb gekregen mijn wortels nog dieper in de grond te verankeren. Voordat we vertrokken hadden we al besloten maar een paar dagen van tevoren te beslissen waar we naartoe gingen. En door die beslissing kwamen we op supermooie plekken terecht. Plekken waar geen toeristen waren, we hebben bij mensen thuis gegeten. Dat was zeker een les, het eten. De eerste paar dagen zag ik overal bacteriën en ziektekiemen 😉 Ook de omgangsvormen zijn anders, de cultuur is anders. Het verkeer is heel anders 😉  Ik voelde me onzeker en angstig, zo had ik me lang niet gevoeld. Ik dacht dat ik dit stuk al had opgeruimd, maar het zat er dus nog wel. Door het onbekende aan te gaan, op plekken te komen waar alle dingen die jouw bekend zijn afwezig zijn, voelde ik me heel onzeker. Na een aantal dagen begon mijn vertrouwen te groeien en kon ik genieten van het onvoorspelbare. Het was heerlijk om niet te weten wat we gingen doen.

En daarom is het zo belangrijk om jezelf te blijven uitdagen, om niet te verzanden in de bekende weg. Door dingen te doen die je normaal niet doet kom je jezelf tegen en geef je jezelf de gelegenheid te groeien. Dus: daag jezelf uit. Doe eens wat anders dan wat je normaal doet. Ga surfen (dat is geweldig), neem dansles, ga kamperen als je dat nooit doet, schrijf jezelf in voor een workshop waarvan je niet eens weet wat het is. Laat de controle los en vertrouw. En vergeet vooral niet te genieten!

Liefs,

Merel

Het boek ‘The Universe Has Your Back’ van Gabrielle Bernstein is te verkrijgen bij Pleiade.