Merel van den Bogaard

Paksini Yoga & Reiki is in januari 2015 gestart door Merel van den Bogaard. Paksini is Sanskriet en betekent ‘vogel’. Sanskriet is de taal waarin de oudste geschriften over yoga zijn geschreven.

Merel van den Bogaard

Merel (1984) is geboren en getogen in Tilburg. Voor de liefde verhuisde zij naar Utrecht en Amsterdam. Sinds 2013 woont zij weer in Tilburg.

“Toen ik een jaar of twintig was volgde ik mijn eerste yogales. Ik voelde meteen de helende werking van de houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie op lichaam en geest.

Na mijn studie Algemene Cultuurwetenschappen afgerond te hebben aan de Universiteit van Tilburg besloot ik het over een hele andere boeg te gooien. Ik wilde mijn hoofd minder gebruiken en mijn lichaam meer, in beweging zijn en meer balans creëren tussen lichaam en geest.

In november 2013 ben ik in een ashram in India geweest om een opleiding tot yogadocent te volgen. Mijn passie voor yoga is hier nog meer aangewakkerd. Yoga helpt balans te vinden, geeft vertrouwen, leert los te laten of juist door te zetten. Ik ben dankbaar dat ik andere mensen in dit proces kan ondersteunen. 

In 2014 en 2015 heb ik Reiki I en II gevolgd bij Shanti in Tilburg. Reiki is voor mij een natuurlijke aanvulling op yoga. De processen die met yoga in gang gezet worden kan ik door middel van reiki extra energie geven.

Yoga is mijn anker. Als ik druk ben, mijn hoofd van hot naar her gaat of als ik energie nodig heb, yoga helpt!  Yoga betekent voor mij mezelf verbinden met dat wat er is. Mijn lichaam voelen, mijn ademhaling, me bewust worden van wat er speelt. En yoga betekent voor mij acceptatie. Alles wat ik voel en wat ik ervaar, alles wat ik ben, mag zijn.”

“Juni 2018 ben ik moeder geworden. In de periode van zwanger zijn en de periode van moeder worden ben ik me nog meer bewust geworden van de kracht van yoga. Yoga is een manier van leven voor mij, al zo verweven in alles wat ik doe en dit wil ik graag doorgeven. Dit doe ik het liefst in 1-op-1 trajecten en in workshops zodat het effect dieper doorwerkt. “

Lesstijl

“Ik ben opgeleid in klassieke hatha yoga. Sinds ik lesgeef heb ik me ook verdiept in andere vormen van yoga. De lessen die ik geef, zijn verschillend en bijna altijd met een thema. Dit kan een chakra zijn, meridianen, orgaanenergie, emoties, een bepaalde quote die me inspireert. Wat ik probeer mee te geven is het maken van verbinding met je lichaam, met je gedachten en met je emoties. We zijn al vaak genoeg met onze aandacht naar buiten gericht, yoga geeft je de kans om je aandacht naar binnen te richten. Ik probeer ruimte te geven aan iedereen, zolang je jezelf geen pijn doet mag je zelf voelen hoe jij in een houding wilt zijn. Iedereen is uniek, jij bent al goed genoeg zoals je bent. Ik ben er niet om jou te corrigeren, maar om je de gelegenheid te geven verbinding te maken, rust te ervaren en te voelen wat voor jou belangrijk is.”