Kichari is een ayurvedische soep met mungbonen. Dit recept gebruik ik als me niet lekker voel, bij wisseling van de seizoenen en als ik last heb van mijn spijsvertering.

Ingrediënten voor 1-2 porties:

  • 1 kop mungbonen
  • 1 kop basmatirijst
  • ghee of sesamolie
  • 2 tl asafoetida
  • stukje verse kurkuma
  • stukje verse gember
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • groenten naar keuze (ik gebruik bijvoorbeeld wortel of broccoli)
  • evt zeewier, peper en zout

Laat de mungbonen en rijst een nacht weken in water, dit maakt de bonen en rijst makkelijker verteerbaar. Kook de rijst. De rijst heeft door het weken een kortere kooktijd nodig, houdt hier rekening mee. Verwarm in een pan met dikke bodem de ghee of sesamolie. Bak hierin de asafoetida een paar minuten. Voeg daarna de zaadjes toe en bak een een aantal minuten, totdat ze beginnen te springen. Voeg dan de gember en kurkuma toe, fruit een aantal minuten mee. Voeg de mungbonen toe. Voeg water toe (ongeveer 3 keer de hoeveelheid van de mungbonen). Voeg na 10 minuten de groenten toe en laat zacht koken tot de groenten en bonen gaar zijn (ongeveer 30 minuten in totaal). Om je lichaam nog meer te ondersteunen kan je ervoor kiezen zeewier toe te voegen. Ik gebruik vers, gezouten zeewier van de Ekoplaza (wel eerst ontzouten in water!). Ik snijd dit in kleine stukjes en voeg het op het laatste moment toe. Je kunt nog roze himalayazout en peper toevoegen naar smaak.
Om je lichaam te ondersteunen met ontgiften kan je ervoor kiezen 1 dag per week alleen kichari te eten. Je kunt eventueel ook een aantal dagen achter elkaar kichari eten.